Maj 2016 Skogens träning – resultat

Skogens fysiska arbete och det manuella skogsarbetets indirekta träning kan ha signifikanta doser av inskränkt rörlighet, ojämn hjärtbelastning (höga frekvenstoppar, d.v.s. smal belastningspyramid) liksom en rad miljöstressorer. Tunga maxlyft förekommer regelbundet även om man planerar i en mängd avseenden för att undvika dessa. Att röra sig i skogsterrängen är dessutom mångdubbelt mer fysiskt krävande jämfört med i mer tillrättalagda miljöer. I fall av motormanuellt ackordsarbete gäller det att veta vad man håller på med. Det krävs intelligens, rätt och slätt.

Om inte rätt underhållen kan den goda skogens träning ackumuleras över tid och skapa nedåtgående spiraler. Ett exempel på bra och enkelt fysiskt underhåll är cykling. Att cykla har skogsfolk klarat sedan påfundet blev verklighet (läs denna artikel). Det är också ett utmärkt sätt att underhålla och sköta konditionen (allmänhälsan). Cykling möjliggör en jämn och kontrollerad hjärtbelastning, lugn och hög syretillförsel. Cykellopp har belastningsmässigt därutöver en massa intervaller (gynnsam, bred belastningspyramid).

Vi har nu utvärderat vad vinterhalvårets arbete i markerna gett. Hur fungerar egentligen ”skogens träning”? För att uttrycka saken enkelt. Mycket bra! Den stora läxan är behovet av rörlighetsträning. En ofta belastad kroppsdel är t.ex. ländryggen. I cykling används höftböjaren (uppåtdrag, respektive framåtlutad) vilket verkar i ogynnsam riktning i förhållande till skogens arbete (t.ex. kvistning) där det är lätt att arbeta alltför framåtböjd. Som tur är finns idag en massa hjälpmedel. Ett exempel är ”rumble roller”. Med ”skogens träning” som grund påbyggd med självklar grenspecifik träning, rätt underhåll och strävan efter rörelseintelligens och god kost, så tycks de resultaten komma. Slutats: Hälsan kan vidmakthållas, till och med förbättras i ett mer strikt idrottsligt perspektiv (lite av en gammal sanning som kan bekräftas). Det är med stor ödmjukhet och varm glädje nedan lilla lista präntas ner:

 

2015

3/10, CKN linje KM, 4:a, Roslagsbro klassiska 2x23km. (Hård offensiv cykling. Utmärkt form. Långt framme i täten i spurten in över mållinjen. I princip årets sista riktiga pass).

November 2015 till och med Mars 2016: Till 99.5 % skogens träning. Trött. General Ålder mönstrar med tung stålgrå blick: ”Ja, vi är bara ett litet företag”. Svar: ”Tänk dig för gosse”… Följaktligen permission och underhåll på sydliga breddgrader. Men säsongen 2016 kom så sakteliga igång:

2016

  • Sönd 15/5, SMACK-rundan 1:a, hård kall vind. Två pers kvar på upploppet. Fem i klungan sista fyra milen.
  • Onsd 18/5, Dalbyvarvet 8:a, 4 sek efter vinnaren. (Jag cyklade själv i kapp en utbrytning om totalt tio pers och bidrog sedan hyfsat till att denna grupp höll undan för den stora jagande klungan med en rad elitlicenserade cyklister). Kanske mitt livs bästa och tuffaste cykellopp inklusive finish.

 

  • Lörd 21/5, Trän. 20 x snitt 2 minuter och 7 sekunder backe (person-bästa by far, Eds backen, förr kanske 2:20-2:30 och tio intervaller)
  • Sönd 22/5, Trän. med gamla cykeln, 1:a klungan Roslagsvåren

 

  • Onsd. 25/5, Tävl. Rosersbergs GP 8:a (45min + 3 varv d.v.s. cirka 60 min), 3 sek efter vinnaren
  • Sönd. 29/5, Tävl. Thunmanssvängen 1:a-3:a, centimter i skillnad över mållinjen. Kanske mitt livs starkaste, kyligaste och mest vidvinkliga upplopp, cykelfinish.

 

Så, som sagt, det ser ut som skogens träning verkligen ger resultat. Fortsättning följer. Kanske blir det en come-back i tävlingstriathlon år 2016 ! I sådana fall är det som vanligt fr.a. sprint som gäller. Små avlägsna, hårda och intensiva tävlingar. Med mycket känsla, passion och rörelseglädje. Och gärna avslappnad samvaro efteråt med stora historier…

Positiv och allsidig träning – det är det bästa underhållet av den här lilla firmans viktigaste verktyg… Välkommen att dela vår vardag och vår aktiva fritid! Välkommen att ta kontakt om du har frågor eller funderingar. Skogens träning är vår träning – ännu en tid. Men General Ålder bestämmer. Tack för uppmärksamheten, i det fall du råkat läsa ända hit. 

Kategori: Blandat